MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMLERDE İSTASYON TİPİ EĞİTİM SETLERİ

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMLERDE İSTASYON TİPİ EĞİTİM SETLERİ

Gün geçtikçe eğitim ve uygulama modelleri değişmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle fabrika üretim sistemleri de değişmekte ve beraberinde de geleneksel eğitim setleri talebi karşılama konusunda yetersiz kalabilmektedir. Bu tür durumlarda tıpkı gerçeği simüle edebilme özelliği olan istasyon şeklinde yapılan eğitim setleri geleneksel eğitim setlerinin aksine birçok artıyı içerisinde barındırmaktadır.

Öncelikle uygulamanın gerçekle birebir örtüşür halde olması öğrenciler ve uygulamayı gerçekleştiren kişiler için fabrika atmosferi yaratmaktadır. Böylelikle yapılan uygulamalar gerçek hayatta da karşılaşılabilecek türde senaryolardan oluşur. Eğitim setinin istasyonlardan oluşması da istasyonların yerlerinin değiştirilerek birçok farklı türde kontrol ve otomasyon uygulamasına imkan tanır. Böylelikle tıpkı bir fabrika layoutu gibi üretilmek istenen hedef ürüne yönelik hatta revizeler gerçekleştirilebilerek esnek üretime olanak sağlar.

İkinci olarak bahsedilen sistem farklı sayıdaki istasyonlarla kombine edilebilir şekildedir. Bu noktada da müşteriye bütçe odaklı yaklaşım sunulur. İstenilen istasyonlar seçilerek maliyeti hem düşürebilir hem istediğiniz senaryo var ise sadece onu da temin edebilirsiniz. Bu konuda kullanıcıya seçme imkanı tanınmaktadır.

İstasyon tipi eğitim seti sürekli üretim senaryolarına yönelik tasarlanmıştır. Hattın en başından giren iş parçaları hattın sonunda tek ürün halinde çıkmaktadır. Bu da doğrudan endüstri 4.0 uygulamalarına yönelik çalışmalara imkan sağlamaktadır. İstasyonlar üzerinde çalışan kişiler böylelikle haberleşme uygulamaları ve endüstri 4.0 konseptine uygun uygulama geliştirmiş olacaktır. Ayrıca her istasyonda sunulan kullanıcı ekranları ile uygulama esnasındaki anlık bilgilerin izlenebilir olarak programlamaya olanak sağlar.

İstasyon tipi esnek üretim sistemlerinde en önemli olan noktalardan biri de birden fazla iş parçasının bulunmasıdır. Toplamda 4 farklı iş parçasına farklı aşamalarda çeşitli işlemlere tabi tutulur. Bu da öğrencilerin eğitim aşamasında malzeme ayırt etme işlemlerinden, renk ile ayırt etme işlemlerinde kullanılan sensörler ile sensör bilgisinin geliştirmesine katkı sağlar.

İstasyon tipi eğitim setlerinde tüm işlemler birbiri ile bağlantılı olduğu için kullanıcıların algoritma becerilerinin gelişmesine ve karmaşık bir prosesin içerisinde farklı işlemlere hakim olarak küçük noktalara odaklanabilme becerilerini geliştirir. Bu da arıza arama ve hata ayıklama konusunda yetkinliklerinin gelişimine katkı sağlar.

Yukarıda bahsettiğimiz bu artılarıyla öne çıkan istasyon tipi eğitim setleri kullanıcılarının her yönlü gelişimine imkan tanıyarak kontrol ve otomasyon becerilerini geliştirir. Uygulamaların birebir üretim endüstrisinde kullanılan senaryolardan seçilmesi ileride karşılaşılacak olası çalışmalara tıpkı bir ön hazırlık aşaması olarak düşünülebilir. Böylelikle ilgili alanda teknik eleman yetiştirilmesine büyük artı sağlar. Tüm bu artılarından bahsettiğimiz ve Esnek Üretim Sistemleri (FMS) olarak adlandırdığımız bu istasyon tipi eğitim setine buradan ulaşabilir dilerseniz bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz.